Followers

Lecithin

KHASIAT DAN KEGUNAAN LECITHIN
1.   PALING UTAMA – untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
- Lecithin memecah serta mencairkan lemak terutama koleterol.
- Ia membantu menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)  
- Membantu mengawal paras triglycerides
Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat dipembuluhan-pembuluhan darah.
- Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol

2. IBU MENYUSUKAN
 

Tahukah ibu-ibu apakah kebaikan Lecithin kepada ibu yang menyusu?
    •  Ia membantu mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat.
    • Ia membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu.
    • Ia membantu ibu mengatasi masalah  lupa atau "short memory" yang biasa dilalui selepas melahirkan.
    • Ia membantu menyalurkan inositol dan kolin di dalam susuibu untuk perkembangan otak bayi .
    Maka selamatkah Lecitihin di ambil semasa penyusuan selain untuk pengambilan untuk mengurangkan berat badan? Jawapannya ialah ya selamat diambil. Sila dapatkan jadual pemakanan dari pengedar seandainya anda mahukan cara pengambilan yang lebih baik.



2.     PENTING UNTUK FUNGSI OTAK
Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb
- Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, 
penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, 
maka fungsi-fungsi ini  dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari LECITHIN
- Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak  adalah 
lecithin, dan 70% lemak di hati (liver) adalah lecithin

3.   UNTUK KAUM TUA
- Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angina, stroke (angin 
ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua
-Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb

4.   UNTUK PENGHADAMAN
- Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil hempedu daripada kolesterol
- Amat penting untuk proses penghadaman

5.    UNTUK SEL
- Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel
- Kolin & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron (sel saraf) dan semua sel-sel tubuh  badan 

6.   UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)
- Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat  Emulsifier/Pemecah Lemak “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.
- Ia amat mujarap jika di ambil bersama-sama ESP dan Fiber

HASIL PENYELIDIKAN (R&D)
-        Lecithin daripada soyabean  berkesan memecahkan deposit kolesterol
·        Lecitin daripada telor  boleh tetapi tidak begitu berkesan 
MENGAPA SHAKLEE 
·        Kacang soya – sumber semulajadi yang terpilih.
·        Kapsulnya mempunyai ciri-ciri lecithin sebagaimana di anugerahkan oleh alam
·        Tiada pengawet, perwarna, perasa tiruan
·        Kepekatannya.
- 1 kapsul : 520 mg lecithin
                   78 mg phosphatidycholine
                   47 mg phosphatidylinosito

Credit : Azrina & Farah wahida
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...